Højbjergbanen
Nordisk Mesterskab på Højbjergbanen ca. 1975. Kilde: Ubberud Lokalarkiv
Højbjergbanen var kendt som en af de absolut bedste motocrossbaner i Danmark. Med sin beliggenhed på det skrånende terræn ned mod Ryds Å, gav den masser af udfordringer, med en naturlig lav hastighed som medvirkede til færre uheld. På langsiden, op ad bakken her til venstre, stod tilskuerne helt tæt på kørerne. De var ellevilde, når den lokale helt Ejvind Hansen var på banen. Han boede på vejen herhen til banen, og havde fordel af at kunne træne på banen, hvilket førte til mange mesterskaber.
Ejvind Hansen var en populær og dygtig motorsportsmand i en lang karriere med imponerende resultater i ind- og udland. Kilde: Fynske Motorbaner af Villy Poulsen, udg. 2013.
Det lød som ”tusind bikuber”, har en tilskuer beskrevet det, når motocrosskørerne på deres Triumph, BSA, AJS og Norton motorcykler, kørte om danske og nordiske mesterskaber her på banen foran 12.000 tilskuere.
Arealet i det naturskønne område blev købt i 1951 af Fyns Motor Sport, og der blev straks etableret adgang fra Nordvestfynske Jernbanes trinbræt bag kroen i Slukefter. Ad en sti gennem Hole Skov og via en træbro over Ryds Å, kom man direkte ind på banen i dennes nordvestlige hjørne. I 1955 blev banen udvidet, så der blev bedre startmuligheder på siden langs åen. Med tiden blev der i 1980érne, med mange frivilliges hjælp, også indrettet klubhus og rytterfaciliteter.
Ved banens start lå den samlede bebyggelse i Korup 4 km borte, men i 1970érne begyndte parcelhusbebyggelserne på den anden side af åen, at vokse ud mod det samme naturskønne område. Lyden fra maskinerne, var for kørere og tilskuere en stor og elsket del af deres sport, men i nogle af haverne på den anden side, mindre end 1 km borte, begyndte lyden at blive irriterende og opfattes som larm og støj. Der begyndte at opstå protester mod motorløb på banen, men banen lå der jo først.
Fra forsvarsministeriets ansøgning til Odense Kommune om anlæg af skydebane på arealer
dengang tilhørende Højbjerglund, Højbjergvej 164. Kilde: Weblager, Odense Kommune.
I 1991 skete der noget et helt andet sted. Fynske Livregiment flyttede til Haderslev og som kompensation blev dele af sergentskolen i Sønderborg flyttet til Odense. Dens tilstedeværelse krævede en mørkeskydebane, og den blev planlagt placeret her, 3-400m stik vest for Højbjergbanen. Måske har man tænkt, at man ligeså godt kunne samle støjen på ét sted, der skulle i hvert fald laves en fælles miljøundersøgelse.
Nu voksede protesterne, og også folk på Ubberud siden kastede sig nu med fuld styrke ind i kampen. Odense Kommune var for skyde- og motorbane, men protesterne nåede ind på Christiansborg, og det hele endte med at skydebanen blev droppet og motorbanen måtte drosle ned i 1993. Der var ikke længere tilladelse til træning, kun til 3 løb om året. En genåbning ville kræve nye miljøregler overholdt.
Efter mange års forløb med anstrengte forhold for klubben, fandt man et areal i Kærby Mose øst for Odense, lige op ad motorvejen. I 2014-2016 startede Fyns Motor Sport sammen med kommunen på et projekt for et køreanlæg, som efter VVM-undersøgelse blev godkendt.
Kommunen kunne i 2020 overdrage arealet i Kærby til Fyns Motor Sport og overtog til gengæld arealet her i Højbjerg. Siden har det ligget ubenyttet hen. Lokale kræfter arbejder på at få genetableret sti og bro, for at knytte området sammen med Hole Skov til et større sammenhængende naturområde.
Hvad tænker du arealet kan anvendes til?
Kilder:
Ubberud Lokalarkiv
Fynske Motorbaner af Villy Poulsen 2013.
Fynsmotorsport.dk
Artiklen er udarbejdet af Ubberud Lokalarkiv i 2024
Find mere information om Højbjergbanen på Arkiv.dk