Mads Brandt på Højbjerglund -  Højbjergvej 164
Kristian Kühnel Kristian Kühnel

Mads Brandt på Højbjerglund - Højbjergvej 164

Automobilulykke.” var overskriften i den notits, der den 28. april 1909 blev bragt i Næstved Tidende - Sjællands Folkeblad:

”Hesten for et køretøj, på hvilket befandt sig Gaardejer Mads Brandt, Højbjerg, og en ældre kone, blev Mandag Formiddag ved Bolbro på Fyn sky for et Automobil, tilhørende Grosserer Fuglsang København. Hesten væltede vognen ned i grøften, og begge de personer, der befandt sig på den, kom til skade. De blev af Automobilet bragt til Odense, hvor det viste sig, at konens Saar var uden betydning. Brandt var derimod så alvorlig tilredt at han måtte indlægges på Sygehuset, men der er ingen fare for hans Liv.”

Læs mere
Højbjergbanen
Kristian Kühnel Kristian Kühnel

Højbjergbanen

Højbjergbanen var kendt som en af de absolut bedste motocrossbaner i Danmark. Med sin beliggenhed på det skrånende terræn ned mod Ryds Å, gav den masser af udfordringer, med en naturlig lav hastighed som medvirkede til færre uheld. På langsiden, op ad bakken her til venstre, stod tilskuerne helt tæt på kørerne.

Læs mere
Højbjerg Mark Teglværk
Kristian Kühnel Kristian Kühnel

Højbjerg Mark Teglværk

Velkommen til Højbjerg Mark.

Går du ind ad sidevejen og holder til venstre, kommer du til Højbjergbanen, hvorfra der i 1950 og 1960érne lød en knurrende, brummende og summende lyd fra motocrosskørernes motorcykler, når der blev trænet og holdt motorløb.

Imens du går turen, kan du høre en fortælling fra for dobbelt så lang tid siden, altså for 160 år siden. Da kunne man, i sommerhalvåret, høre det tyske sprog talt i området. Det var tyske sæsonarbejdere, som arbejdede her med at fremstille mursten.

Læs mere
H. P. Carlsen - Højbjergvej 155.
Kristian Kühnel Kristian Kühnel

H. P. Carlsen - Højbjergvej 155.

På nordsiden af Højbjergvej ligger der tre huse, nr. 155, 153 og 151. Her har der ligget huse siden 1. halvdel af 1800-tallet. Små huse var det, måske halvt så store som de er i dag. Sammen med fire gårde var de, det man kaldte Højbjerg By og sammen med et tilsvarende antal gårde og huse spredt rundt om ”byen”, udgjorde de et ejerlav, et lokalsamfund hvor man havde sit daglige liv.

Læs mere